רוצה להגיש תביעה נגד קבלן?

אם הגעת אלינו, כנראה שיש לך בעיה לא פשוטה מול קבלן הבניין או הקבלן שביצע שיפוצים בביתך.

רבים מהפונים אל משרדו של עורך דין יואב קומבליס שואלים באילו מקרים מתעורר הצורך להגיש תביעה כנגד קבלן בניין ומתי ניתן לפתור את הבעיות מבלי הצורך להזדקק להכרעתם של בתי המשפט.

הסקירה שלפניך נותנת מענה לשאלה הנ"ל, ובמסגרתה ננסה להסביר את המקרים בהם אין ברירה אלא לפנות לעורך דין ולהגיש תביעה.

אין ברירה וחייבים לתבוע?

בשעה טובה קיבלתם מפתח לדירה חדשה שזה עתה הסתיימה בנייתה. מה אם הקבלן איחר במסירת הדירה? המרצפות בדירה בגוונים שונים? אריחי השיש סדוקים או נושרים? הרצפה משופעת? גודל הדירה קטן ממה שהובטח לכם?  יש לך רטיבות בחדרים?

במקרים אלו ובמקרים דומים אחרים מתעורר לעיתים הצורך להגיש תביעה לתשלום פיצויים כנגד קבלן הבניין.

הצורך להגיש תביעה כנגד קבלן אינו מדבר על עניינים של ליקויי בנייה בלבד, כי אם גם בגין פיצויים נזקיים אחרים. לדוגמה, פיצויים בגין איחור במסירת הדירה, ירידת ערך הדירה כתוצאה של ליקויי בנייה שאינם ברי תיקון, פיצויים בגין עוגמת הנפש שנגרמה לרוכשים (בעלי הנכס), החזר הוצאות שהוצאו עקב ליקויי הבניה כמו תשלום למומחים, פינוי הדירה ומציאת דירה חלופית וכדומה.

באילו פעולות כדאי לנקוט לפני הגשת תביעה?

החוק מאפשר לקבלן לתקן את ההפרה ולבצע תיקונים עוד בטרם תוגש כנגדו תביעה משפטית.

לדוגמה, חוק המכר (דירות), תשל"ג – 1973 קובע כי במקרים בהם ניתן לתקן את הליקוי, על הקונה לתת למוכר הזדמנות נאותה לתקנה ועל הקבלן לתקן את הליקוי בתוך זמן סביר.

לכן, יש צורך לפנות ובכתב לקבלן מנת שיתקן את הליקויים. הפניות בכתב יהוו ראיה כי נתנה לקבלן הזדמנות לתקן את הליקויים טרם הוגשה התביעה.

בנוסף, יש לקבל חוות דעת של מומחה, בדרך כלל מהנדס, אשר תפרט את הליקויים והנזקים ותבסס את התביעה ותסייע בשערוך גובה הנזק. כמו כן, במידת הצורך יכול ויידרשו חוות דעת מקצועיות נוספות, בהתאם לייעוץ שתקבלו מעורך הדין שלכם.

קיימת חשיבות רבה לתיעוד הנזק בהתהוותו לצורך הצגתו והוכחתו בפני בית המשפט. גם במקרים בהם הליקויי חמור ויש לתקנו באופן מיידי, חשוב מאוד לתעד את הליקווי.

לעיתים לפני הגשת התביעה יש צורך בקבלת חוות דעת של שמאי מוסמך. שמאי יוכל לחשב את ליקויי הבניה, נזקיהם, ההפסדים שנגרמו, ירידת ערך הדין ופרמטרים שונים. על בסיס חישובו המקצועי ניתן יהיה לגבש את הסכומים הנתבעים.

בתי המשפט

מידי שנה מוגשות לבתי המשפט למעלה מ- 3000 תביעות נגד קבלנים. אומנם מדובר בתביעות אשר ניהולן אורך זמן אך אין המדובר בקרב אבוד ורבים פסקי הדין בהם התקבלו טענות הדיירים והקבלן חוייב על ידי בית המשפט לתקן את הליקויים על חשבונות ו/או לשלם לדיירים פיצויים.

בתביעה של דיירי בניין כנגד קבלן אשר הגיעה לדיון בבית המשפט העליון, נקבע כי הקבלן נכשל בביצוע התיקונים הנדרשים וכי נמנע מלתקן את הליקויים זמן ממושך מידי ומשכך, סירב לאפשר לו לבצע את התיקונים וחייב את הקבלן בתשלום פיצויים לדיירים.

בבניין מגורים באשדוד, תבעו הדיירים את הקבלן וטענו כי הבניין תואר פרוייקט מגורים יוקרתי ומפואר שיבנה ברמות תכנון ובנייה גבוהים. זאת לעומת רמת הבינוי והגימור בפועל היו ירודים ובאיכות נמוכה באופן שפוגע בערכן של הדירות.

בנוסף, גודל הדירות שנבנו היו קטנות משמעותית לעומת הגודל שפורסם בפרוספקטים. בית המשפט קיבל את טענות התובעים וחייב את הקבלן לשלם פיצויים בגובה של 70 עד 90 אלף שקל ש"ח לכל דייר.

ייעוץ וליווי משפטי לצורך התביעה

כאמור, החוק קובע כי בטרם הגשת תביעה כנגד קבלן יש לנקוט בהליכים מקדמיים. כבר בשלב זה יש השפעה מכרעת לליווי וייצוג של עורך דין המתמחה בתחום המקרקעין.

עו"ד מנוסה ידע באמצעות פעולות מקדימות להמנע ככל שניתן מפתיחה בהליך משפטי, תוך ביצוע פעולות אפקטיביות שיניעו את הקבלן לפעולה בטרם תוגש כנגדו תביעה משפטית.

כך לדוגמא, יש לנקוט בפעולות לצורך הוכחות הנזק כמו גם לצורך הקטנת הנזק במידת האפשר, בכל מקרה לגופו. רק באמצעות פניה לעו"ד הבקיא בתחום המקרקעין ניתן יהיה לבחון לעומק את נסיבות המקרה שלך, ולתכנן אסטרטגיה נכונה לפעולה, לצורך צמצום הנזקים והגדלת הסיכויים העתידיים לזכות בתביעה המשפטית.

ניציין עוד כי במקרים של רכישת דירה או בית חדש מקבלן, ישנם בדרך כלל סעיפי חוזה המאפשרים לקבלן לבצע תיקונים של ליקויים שהתגלו במהלך השנה הראשונה, מאז מסירת הנכס ולכן קיימת חשיבות רבה למועד ההודעה על הנזקים והפעולות שאותן יש לנקוט מול הקבלן.

במשרדו של עורך דין יואב קומבליס תוכלו למצוא מענה מקצועי המבוסס על ניסיון רב שנים בביצוע עסקאות נדל"ן והגשת תביעות כנגד קבלנים לפי חוק המקרקעין. הנכם מוזמנים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בכל עת.

משרדנו עומד לרשותכם, ניתן לפנות בכל עניין רלוונטי בטלפון: 054-3199015