הדרך להגשת ערעור על חיובי ארנונה
Hebrew
ארנונה הינה מס מוניציפאלי המוטל על תושבי הרשות המקומית אשר מחזיקים בנכסי מקרקעין בתחומה, וזאת לצורך מימון מכלול השירותים הציבוריים שאותה רשות מקומית מחוייבת לתת לתושביה.
כמעט כל אחת ואחד מבעלי נכסי המקרקעין בישראל משלם מיסי ארנונה מדי חודש בחודשו, בהתבסס על משתנים רבים, כפי שנקבעים בחוקי העזר העירוניים של כל אחת מהרשויות בישראל.
הכירו את ההליכים...
במקרה והנישום, תושב הרשות המקומית, סבור כי נפלה טעות כלשהי בחיוב הארנונה שהוטל עליו, פתוחים בפניו שני מסלולים עיקריים ושונים לתקיפת חיוב זה, וזאת בהתאם לסוג הטענות שבדעתו לטעון כלפיו:
טענות עובדתיות - המתייחסות לטעויות שנפלו לכאורה בפרטים העובדתיים - טכניים עליהם מתבסס החיוב בארנונה.
טענות מהותיות – המתייחסות לפגמים שנפלו בחוקיות צו הארנונה המקומי שמכוחו הוטל החיוב בארנונה על הנישום או לעצם חוקיות החיוב כשלעצמו.
מסלול תקיפת שומת הארנונה בהתבסס על טענות עובדתיות
מסלול זה מוגבל לארבע טעויות עובדתיות – טכניות בלבד אשר הנישום יכול לטעון שהן נפלו בשומת הארנונה שהושתה עליו, וזאת בהתאם לסעיף 3 (א) לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו – 1976(להלן: "חוק הערר"):
-
טעות בקביעת האיזור שבו נמצא הנכס
-
טעות בציון סוג הנכס, גדלו, או השימוש בו
-
החייב אינו מחזיק בנכס
-
החייב אינו בעל שליטה בנכס או שהחוב נפרע ע"י המחזיק בנכס, וזאת כאשר מדובר בנכס שמוגדר כעסק בסעיף 8(ג) לחוק ההסדרים התשנ"ג
במסגרת מסלול זה, הנישום רשאי להגיש השגה על החיוב בארנונה בפני מנהל הארנונה, וזאת תוך 90 יום ממועד קבלת הודעת השומה.
עם זאת יצויין כי מי שלא הגיש השגה בהתבסס על הטענות העובדתיות הללו בתוך תקופת 90 היום הנ"ל, רשאי עדיין להעלות טענות אלו בכל הליך משפטי אחר, אך זאת ברשות בית המשפט (סעיף 5(ג) לחוק הערר).
הוגשה השגה כאמור במועד, חייב מנהל הארנונה להשיב לה תוך 60 יום מקבלתה, אחרת תחשב ההשגה כאילו התקבלה.
עם זאת יצויין כי ועדת הערר לענייני ארנונה של הרשות המקומית רשאית להאריך את המועד למתן תשובת מנהל הארנונה, אך זאת עד 30 יום בלבד.
על החלטת מנהל הארנונה בהשגה רשאי הנישום להגיש ערר בפני וועדת הערר, וזאת תוך 30 יום ממועד קבלת החלטת מנהל הארנונה.
על החלטת ועדת הערר זכאי הנישום להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, וזאת תוך 45 יום ממועד קבלת החלטת ועדת הערר (סעיף 20 (ב) לתקנות הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית) (סדרי דין בועדת ערר), תשל"ז-1977).
על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים זכאי הנישום להגיש ערעור ברשות (בר"ע) לבית המשפט העליון, וזאת תוך 30 יום ממועד קבלת החלטת בית המשפט.
מסלול זה כולל, איפוא, ארבעה שלבי ערעור:
-
השגה
-
ערר
-
ערעור מנהלי
-
בר"ע
לפני מימוש הזכות בכל אחת מארבעת השלבים הנ"ל, מומלץ ורצוי לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני. משרדו של עורך דין יואב קומבליס טיפל ומטפל בהשגות ארנונה בשמם של מאות לקוחות, פרטיים ועסקיים, מכל רחבי הארץ.
למשרדנו ניסיון רב בתחום ואנו מזמינים גם אותך לפנות ולקבל מידע נוסף באשר לאפשרויות החוקיות לערער על חיובי הארנונה של הרשת המקומית.
מסלול תקיפת שומת הארנונה בהתבסס על טענות מהותיות
מסלול זה כולל את כל יתר הטענות שהנישום יכול לכאורה להעלות כלפי החיוב בארנונה שהוטל עליו, ואשר אינן נכללות בחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), התשל"ו – 1976.
זאת, ככל שאין מדובר בהחלטות של שר הפנים ו/או שר האוצר בנושא הארנונה, הואיל ואותן יש לתקוף באמצעות עתירה לבג"צ.
המדובר בטענות מהותיות מטבען, המתייחסות לפגמים שנפלו בחוקיות צו הארנונה המקומי שמכוחו הוטל החיוב בארנונה על הנישום, כגון: חוסר סבירות של צו הארנונה, חריגה בלתי חוקית של צו זה מהחקיקה המסמיכה שמכוחה הוא נחקק ועוד.
בנוסף, המדובר בפגמים הנוגעים לעצם חוקיות החיוב כשלעצמו, כגון: חיוב שהוטל באופן רטרואקטיבי, חיוב שסותר הסכם שהושג בין הצדדים, חיוב המתבסס על שינוי במדיניות חישוב שטח הנכס על ידי הרשות המקומית, החלטה של הרשות המקומית להטיל את החיוב תוך סירוב שלא כדין להעניק לנישום פטור או הנחה מארנונה, וכיו"ב.
במסגרת מסלול זה, הנישום זכאי להגיש עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, וזאת תוך 45 יום ממועד קבלת השומה.
על החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים זכאי הנישום להגיש ערעור בזכות לבית המשפט העליון, וזאת תוך 30 יום ממועד קבלת החלטת בית המשפט.
מסלול זה כולל, איפוא, שני שלבי ערעור:
-
עתירה מנהלית
-
ערעור
נקל לראות, איפוא, כי הטיפול בתקיפת שומת ארנונה הינו בדרך כלל מורכב, הן מבחינה מהותית והן מבחינה פרוצדוראלית.
על כן ולצורך הגשת ערעור על החיוב של הרשות המקומית מומלץ לפנות לפני הכל להתייעצות עם עורך דין בעל ניסיון בתחום.
לחצו כאן לפניה וקבלת ייעוץ משפטי מהיר!